Spośród wszystkich typów pieców wykorzystywanych w roli wyposażenia piekarni zdecydowanie najbardziej spopularyzowały się te obrotowe. Ich główną zaletą jest zdolność do równomiernego obrabiania ciast, ale oczywiście nie jest to ich jedyna wartość, dlatego warto by było nieco dokładniej zapoznać się z ich specyfikacjami.
Jak działają piece obrotowe?
Metodyka pracy wynika tutaj ze specyficznej budowy, w której główną rolę odgrywa duża komora wyposażona w specjalny wózek. To właśnie do niego trafia ciasto, które następnie jest obracane wraz z ruchem wózka. Komora wypełniana jest gorącym powietrzem oddziałującym na obracającą się masę.
Oczywiście aby taki piec mógł prawidłowo działać, przez cały czas musi być ogrzewany przy pomocy specjalistycznego wymiennika. W tej roli najczęściej występuje palet oraz gaz ziemny. Oba są dobrymi, bo całkiem ekonomicznymi rozwiązaniami.
Jak zbudowane są piece obrotowe?
Akurat to wyposażenie piekarni ma stosunkowo nieskomplikowaną budowę, w której wyróżnia się pięć podstawowych elementów. Konstrukcja otoczona jest przez obudowę wykonywaną z wytrzymałej stali nierdzewnej, a sama w sobie zawiera wymiennik ciepła, wytwornicę pary, izolację chroniącą przed nadmierną utratą ciepła oraz część najważniejszą, czyli dużą komorę wypiekową.
Komora to oczywiście serce każdego pieca obrotowego, dlatego warto zwrócić na nią szczególną uwagę i sprawdzić, w jaki sposób została wykonana. Jeżeli w jej budowie występują jakiekolwiek połączenia śrubowe, istnieje spore ryzyko, że w krótkim czasie ulegną one zniszczeniu i trzeba będzie je wymieniać bądź naprawiać.
Jak korzystać z pieca obrotowego?
Pracownicy, którzy odpowiadają za wyposażenie piekarni, zawsze powinni obsługiwać piec w specjalnych rękawiczkach piekarniczych. Zapewnią one dłoniom stu procentową ochronę. Zabezpieczą je przed ewentualnym kontaktem z nagrzanymi powierzchniami, które mogłyby poważnie uszkodzić lub poparzyć ciało.
Sama obsługa pieców obrotowych jest natomiast wygodna i przyjemna, ponieważ urządzenia tego rodzaju pozwalają na bardzo szybką zmianę temperatury, dzięki czemu z łatwością można je zarówno nagrzać, jak i potem schłodzić. Sprawdzają się przy przygotowywaniu różnego rodzaju wypieków. Przeznaczone są do wykonywania m.in. chlebów, bułek i różnych wyrobów cukierniczych.
Wyposażenie piekarni dostępne jest w ofercie Gastroprodukt.pl.